RW-Idrofoglia Racing GP wil goede vorm voortzetten in geliefd Japan

2 oktober 2024  

Aankomend weekend wordt de zestiende Grand Prix van 2024 verreden op het Mobility Resort Motegi in Japan. Het is het derde raceweekend op rij en de tweede van vijf overzeese Grands Prix die er nu achtereenvolgend verreden worden. Na een positief weekend in Indonesië hoopt RW-Idrofoglia Racing GP daar dit weekend op voort te bouwen.

Het Mobility Resort Motegi is 4,8 kilometer lang en heeft acht rechterbochten en zes linkerbochten. Het circuit is met name veeleisend voor de remmen omdat er maar liefst vijf rechte stukken zijn waar redelijk langzame bochten op volgen. Het circuit staat al sinds 1999 op de MotoGP kalender en vanaf 2004 is hier de Japanse Grand Prix – met uitzondering van de covidjaren – ieder jaar verreden.

Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh hadden een sterk weekend in Indonesië waarbij de Belg als elfde eindigde, terwijl de Nederlander met een zeventiende plaats na twee Long Lap penalty’s niet het resultaat kreeg dat hij verdiende. Een jaar geleden wisten ze allebei punten te scoren in de Moto2 race op het Mobility Resort Motegi en dat zal ook dit jaar de doelstelling zijn.

Barry Baltus: “Na een erg goede zaterdag en zondag in Indonesië kijk ik ernaar uit om dit weekend in Japan weer op de motor te stappen. Het is een heel ander circuit, maar ik rijd er graag. Ik hou van Japan in het algemeen, het is erg fijn om hier te zijn en het land is fantastisch. Samen met het team hebben we het vorige week goed gedaan, dus zo moeten we doorgaan. De vorige keer zijn we als elfde geëindigd dus laten we kijken of we dit weekend in de top tien kunnen komen. We moeten nog even afwachten wat het weer gaat doen, maar ik kijk uit naar een goed weekend.”

Zonta van den Goorbergh: “Een nieuw raceweekend biedt weer nieuwe kansen. Hopelijk gaat het ons komend weekend een beetje meezitten, want de pech die we afgelopen weekend in Indonesië hadden hoop ik niet nog eens te hebben. Mijn mening wat betreft het incident in de eerste ronde is nog steeds niet veranderd maar we kijken nu vooruit naar het raceweekend in Japan. Daar ging het vorig jaar goed dus hopelijk kunnen we er meteen vanaf de eerste sessie goed bij zitten. Het zal belangrijk zijn om al vroeg in het weekend een goede afstelling te vinden zodat we daar gedurende het weekend op kunnen bouwen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “We zijn inmiddels aangekomen in Japan, de tweede van vijf overzeese wedstrijden die we nu hebben. Het is altijd mooi om in Japan te zijn, een land waar we als team veel mee hebben. Dat komt voornamelijk omdat we vier jaar lang heel nauw samen hebben gewerkt met NTS, die ook dit weekend weer te gast zullen zijn bij ons. We kunnen tevreden terugkijken op afgelopen zondag in Indonesië, ook al weten we allemaal dat het resultaat niet volledig afspiegelt van wat we hebben laten zien. Vorig jaar hebben we een goede race gehad op Motegi met beide rijders ruim in de punten, ons doel is om dat dit jaar te herhalen.”

Het raceweekend op het Mobility Resort Motegi begint met een vrije training op vrijdagochtend waarna ’s middags de eerste officiële training verreden wordt. Vervolgens vindt op zaterdagochtend de tweede officiële training plaats waarna het duidelijk is welke coureurs er aan Q1 of aan Q2 moeten deelnemen. De kwalificatie begint zaterdagmiddag om 13:45 uur lokale tijd (06:45 uur Nederlandse tijd) en de race over 19 ronden gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start (05:15 uur NL-tijd).