Baltus eindigt als elfde in uitdagende Indonesische Grand Prix, Van den Goorbergh zeventiende na discutabele penalty

29 september 2024  

Het RW-Idrofoglia Racing GP team heeft een hele goede racedag gehad op het Pertamina Mandalika International Circuit. Barry Baltus eindigde als elfde en scoorde daarmee vijf punten voor het Nederlandse team terwijl teamgenoot Zonta van den Goorbergh eveneens een sterke race reed, maar bestraft werd voor een incident in de eerste ronde.

De omstandigheden op Lombok waren zondagmiddag opnieuw zwaar voor de coureurs met veel zon en hoge temperaturen. Barry Baltus startte vanaf de twaalfde plaats en moest in de eerste ronde een positie prijsgeven. De Belg was in een felle strijd verwikkeld met Marcos Ramirez waarna hij uiteindelijk als twaalfde over de finish kwam. Uiteindelijk werd hij als elfde geklasseerd wegens een diskwalificatie van een andere rijder. Met een totaal van 31 punten staat Baltus nu negentiende in het Moto2 kampioenschap.

Zonta van den Goorbergh reed vanaf de twintigste plaats op de grid een zeer goede openingsfase en was opgeklommen naar de veertiende positie. Helaas zou hij bestraft worden met een dubbele Long Lap penalty voor contact met een andere rijder in de eerste bocht van de race. Een goed resultaat was hiermee verkeken maar de Nederlander gaf niet op en reed een zeer sterke race. Uiteindelijk passeerde hij de finish als achttiende maar ook hij zou na afloop nog één plaats opschuiven in de uitslag.

Barry Baltus – P11: “Dit is een goed resultaat voor mij. Het was een goede race en ik heb ervan genoten. Het was erg warm maar het ging best goed. Het tempo lag tot de laatste ronde hoog, maar we slaagden erin om op een solide elfde plaats thuis te komen. Het is ook een mooi resultaat voor het team, nu moeten we zo doorgaan en in onszelf blijven geloven dat we het kunnen. Dat hebben we vandaag laten zien, dus hopelijk is dit het einde van een lange en donkere tunnel waar we in hebben gezeten. Nu gaan we naar Japan voor de volgende wedstrijd.”

Zonta van den Goorbergh – P17: “Het resultaat van vandaag is teleurstellend en ik denk dat het ook geen goede afspiegeling is van de snelheid die we hadden. Mijn eerste paar ronden waren goed en ik ging van de twintigste plaats op de grid naar P14. Helaas had ik Masià in bocht 1 geraakt waarvoor ik een dubbele Long Lap penalty kreeg. Ik kan niet zeggen dat ik het daar helemaal mee eens ben maar er is niets meer aan te veranderen. Het was meer een straf voor de consequentie dan een straf voor de actie, je zag mijn motor ook niet eens schudden. Na de twee Long Lap penalty’s reed ik op de laatste plaats en heb ik daarna op zich nog wel een goede race kunnen rijden. De rondetijden waren goed en ik kon het gevoel met de motor verbeteren, maar helemaal op dit circuit ga je niet veel meer goedmaken. Het is heel jammer om hier weer weg te gaan zonder punten, dat hadden we zeker niet voor ogen. Daarom zal het belangrijk zijn om in Japan een goede gridpositie te hebben, problemen in de openingsronde te vermijden en daarna een sterke race te rijden.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Het was een hele goede zondag voor ons in Indonesië, ook al houden we er wel een beetje een dubbel gevoel aan over. De 17e positie voor Zonta is natuurlijk teleurstellend door iets wat eigenlijk geen incident was. Als je met 30 motoren op een bocht afgaat weet je dat er wat kan gebeuren. Wij zijn van mening dat het geen onacceptabele actie was maar die dubbele Long Lap penalty wordt nou eenmaal opgelegd, en dan moet je die uitvoeren. Het is mogelijk om een protest in te dienen maar voor het resultaat is dat uiteindelijk zinloos. Het is heel erg zonde want Zonta had vandaag een heel sterk tempo die zeker vergelijkbaar was met dat van Barry. Het positieve daarvan moeten we meenemen en het resultaat is uiteindelijk wat het is.

Barry heeft ook een hele goede race gereden. Hij heeft flink moeten vechten maar wist continue goede rondetijden te rijden. Die elfde plaats is een goed resultaat en daar zijn we blij mee, het is fijn dat Barry de overzeese trip zo goed begonnen is. Datzelfde geldt voor Zonta die vandaag gewoon een heel goed racetempo had.

De Moto2 klasse is heel moeilijk en het kan soms ook frustrerend zijn. Ik ben heel trots op de rijders en heel trots op het team, we hebben twee motoren op de grid gezet die capabel zijn om in de top tien te eindigen. Chapeau voor iedereen die bij ons team betrokken is en nu gaan we op naar Japan.”

De volgende Grand Prix wordt aankomend weekend verreden van 4 t/m 6 oktober op het Mobility Resort Motegi in Japan