Vierde startrij voor Baltus in warm Indonesië, Van den Goorbergh kwalificeert zich als 20e

28 september 2024  

Barry Baltus heeft zich zaterdag als twaalfde gekwalificeerd in de Moto2 klasse voor de Grand Prix van Indonesië. De Belgische coureur kwam via Q1 naar Q2 en was uiteindelijk slechts vier tienden verwijderd van pole position. Zonta van den Goorbergh heeft zich als twintigste gekwalificeerd voor de race op het Pertamina Mandalika Street Circuit nadat hij tijdens een hele snelle ronde in Q1 ten val kwam.

Dit weekend wordt de vijftiende Grand Prix van 2024 verreden op het Pertamina Mandalika International Circuit. Na een lange reis van Europa naar Zuidoost-Azië werden vrijdag de eerste sessies verreden. Zonta van den Goorbergh sloot de eerste dag als achttiende terwijl Barry Baltus als twintigste eindigde. De omstandigheden zijn behoorlijk uitdagend op het Indonesische circuit met felle zonneschijn, hoge temperaturen en een zeer hoge luchtvochtigheid.

Op zaterdagochtend werd de afsluitende training verreden waarin beide coureurs niet bij de eerste veertien stonden en dus deel moesten nemen aan Q1. In deze Q1 sessie wist Baltus de vierde tijd te rijden en zich daarmee alsnog te plaatsen voor Q2. Van den Goorbergh was bezig met de snelste rondetijd van de sessie maar zou vijf bochten voor de finish ten val komen. Het betekende dat hij zich als twintigste kwalificeerde voor de race van zondag.

Baltus wist in Q2 nog de twaalfde tijd te rijden op slechts 0,407 seconde van pole position. Het is zijn beste kwalificatieresultaat sinds de Grand Prix of the Americas in april

Barry Baltus – P12: “Vanochtend had ik het nog een beetje moeilijk maar ‘s middags hebben we ons flink verbeterd. We hebben veel werk gedaan om een grote stap te kunnen maken in de kwalificatie en het leek te werken, dus ik ben er best blij mee. Ik had een beetje geluk in Q1 naar Q2 te kunnen gaan, maar soms heb je dat geluk nodig. In Q2 wist ik mijn rondetijd aanzienlijk te verbeteren, maar het was nog steeds erg close met slechts vier tienden tussen twaalf rijders. Het is mijn beste kwalificatie sinds Austin, dus er lijkt een beetje licht aan het einde van een lange donkere tunnel te zijn. We moeten blijven werken en morgen in de race ook presteren.”

Zonta van den Goorbergh – P18: “Ik ben niet echt blij met hoe vandaag verlopen is. In de ochtend hadden we te maken met een technisch probleem waardoor we belangrijke rijtijd misliepen, dit vanwege de aanpassingen die we gedaan hadden. Ik kwam daardoor net iets tekort in de tweede training waardoor we niet direct door konden naar Q2. Dat betekende dat we via Q1 moesten komen en in de eerste run had ik veel problemen met de voorkant. In de tweede run was ik bezig met een hele snelle ronde maar in de laatste sector verloor ik de voorkant over een hobbel, waardoor ik die niet kon afmaken. We moeten zien dat we deze problemen aan de voorkant opgelost krijgen want nu vragen we te veel van de voorband. Het zal morgen een lange en zware wedstrijd worden maar de snelheid is er wel, dus we gaan zien wat er mogelijk is.”

jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “We hebben vandaag kunnen zien dat beide rijders de snelheid hebben. Met name de twaalfde startplaats van Barry is mooi en daar zijn we ook zeker blij mee. Hij heeft hard gewerkt en de twaalfde positie is gewoon een goed resultaat, het geeft een goede uitgangspositie voor de race van morgen. Met Zonta moesten we ook proberen om van Q1 naar Q2 te komen en dat blijft een lastige klus. We hadden aan zijn kant te maken met een klein technisch probleem en pech met een paar gele vlaggen. Hij zat in een hele snelle ronde en als je zo rijdt dan is het ook erop of eronder. Zo moet je ook rijden in deze klasse en dan kan het wel eens gebeuren dat je net niet het geluk hebt om te blijven zitten. Gelukkig is hij ongedeerd maar het betekent wel dat je daarmee vanaf de twintigste plaats moet starten. Zoals gezegd is de snelheid er wel dus laten we hopen dat we met een goede start verder naar voren kunnen komen.”

De Moto2 race over 22 ronden op het Pertamina Mandalika International Circuit gaat zondag om 13:15 uur lokale tijd, 07:15 uur Nederlandse tijd van start.