CALVIN VLAANDEREN VERBIJT DE PIJN EN EINDIGT NOG KNAP IN DE TOP VIJF

12 augustus 2024  

Op zaterdag hard onderuitgaan, bont en blauw staan maar de dag erna toch maar mooi in de top vijf finishen: dat flikte Calvin Vlaanderen – die veel doorzettingsvermogen toonde – in de MXGP van Zweden. Andrea Bonacorsi geraakte nooit echt in zijn ritme in het Glimminge Motorstadion in Uddevalla en eindigde 14de.

10 CALVIN VLAANDEREN
5DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace:  Vlaanderen schiet goed uit het starthek (rond P5) maar schuift onderuit in de eerste bocht en krijgt een aantal rijders over zich heen. Calvin – bont en blauw na die val – moet als allerlaatste (P35) aan een helse inhaalrace beginnen. De Nederlander verbijt de pijn en schuift ronde per ronde op om uiteindelijk nog 13de te finishen.

Race 1: Een meer dan degelijke start van Vlaanderen (P6), die in de openingsronde meteen over Guillod wipt. Calvin, die nog last heeft van zijn crash op zaterdag, houdt vooraan mooi stand. Alleen Prado (in de eerste ronde) en Herlings (in de slotfase) kan hij niet afhouden. Tussendoor knalt Vlaanderen wel nog voorbij Gifting. Goed voor P6.

Race 2: Een eerder matige start van Vlaanderen (P8), die al snel een plekje opschuift. Calvin blijft pushen, passeert Coldenhoff en raakt dan in een pittige vierstrijd voor de vierde plek verwikkeld met Toendel, Gifting (die voor hem rijden) en Febvre (vlak achter hem). Iets voorbij halfweg heeft Calvin de twee Skandinaviërs, telkens knap buitenom, te pakken. Uiteindelijk moet hij wel nog buigen voor Febvre. Maar toch knap vijfde.

Commentaar: “Mijn Grote Prijs kon niet slechter beginnen, met die val in de start van de kwalificatierace op zaterdag. Ik schoof onderuit en kreeg een paar rijders over me heen. Daarbij liep ik toch wel wat averij op. Ik stond bont en blauw en wist dat het op zondag knokken geblazen zou worden. Mijn doel was om twee keer in de top vijf te eindigen. Het werd een zesde en vijfde plek. En vijfde in de GP-eindstand. Prima dus. Nu vooral rusten en herstellen zodat ik klaar ben voor de MXGP van Nederland.”

132 ANDREA BONACORSI
14DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Bonacorsi duikt op P12 in de eerste bocht. Andrea schuift snel een plekje op, maar ziet in ronde 5 een ontketende Herlings voorbijkomen. De Italiaan lijkt op weg om die twaalfde plaats  vast te houden, maar gaat in de slotfase nog in de fout en valt terug naar P16.

Race 1: Bonacorsi rijdt na de eerste ronde in dertiende positie. De Italiaan blijft lange tijd in die buurt kamperen, zo speelt hij enkele keren haasje over met Van Doninck. In het tweede deel van de reeks krijgt Andrea het moeilijker en moet hij nog drie plaatjes inleveren. P15 dus voor Bonacorsi.

Race 2: Ondanks enkele aanpassingen aan de set-up van zijn YZ450FM mist Bonacorsi ook in de tweede reeks zijn start (P16). Andrea blijft regelmatige rondetijden neerzetten en schuift langzaam enkele plaatsen op. Iets voorbij halfweg de race snoept hij de dertiende plaats af van Toendel. Die plek houdt de Italiaan vast tot het einde.

Commentaar: “Het resultaat zegt alles. Ik ben het hele weekend lang op de sukkel geweest. Wat ik ook probeerde, ik geraakte maar niet in het ritme. Ik voelde me niet één met de motor en ook niet met de baan. In de tweede reeks hebben we de set-up wat aangepast, maar ook dat hielp me niet vooruit. Ik kijk nu al uit naar volgend weekend, naar de zandrace in Nederland. We hebben enkele verbeteringen aan de motor gevonden voor zandbanen. Arnhem moet dus iets voor mij worden

Kwalificatierace
1. Tim Gajser (Slo/Hon)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. Romain Febvre (Fra/Kaw)
4. Brian Bogers (Ned/Fan)
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
13. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
16. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 1
1. Jorge Prado (Spa/Gas)
2. Tim Gajser (Slo/Hon)
3. Romain Febvre (Fra/Kaw)
4. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
5. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
15. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 21. Jorge Prado (Spa/Gas)
2. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
3. Tim Gajser (Slo/Hon)
4. Romain Febvre (Fra/Kaw)
5. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
13. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/Gas) 50
2. Tim Gajser (Slo/Hon) 42
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 38
4. Romain Febvre (Fra/Kaw) 38
5. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 31
14. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 14

WK-tussenstand (15/20)
1. Tim Gajser (Slo/Hon) 757
2. Jorge Prado (Spa/Gas) 740
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 709
4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 538
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 516
12. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 222
22. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 63