Willems een half uur vast in een greppeltje

11 januari 2017  

In een hotelletje in Tilcara, waar de organisatie van de Dakar Rally een soort noodbivak had ingericht omdat een aardverschuiving de weg naar Salta onbegaanbaar had gemaakt, overdacht Maik Willems de dag. De achtste etappe was leuk geweest en best goed gegaan, maar een greppeltje had Willems en zijn navigator Rob van Pelt een poos bezig gehouden.

Veel teams kozen ervoor om ’s avonds nog via een omleidingsroute van 350 kilometer door de bergen naar Salta te rijden. Het Bastion Hotels Dakar Team koos ervoor om in Tilcara te overnachten en om vier uur in de ochtend (lokale tijd) aan te rijden. “Iedereen is moe. Om dan midden in de nacht over een slingerend zandpad over een bergpas op 5000 meter hoogte te rijden; toch maar niet. Eerst lekker eten, douchen en slapen”, vertelde Willems van achter een glaasje wijn. Kornelis Offringa, de bestuurder van de snelle-assistentietruck was zelfs meteen naar bed gegaan.

Dat was wel verdiend na een lange dag sturen. Alleen de proef al had voor Willems zes uur geduurd en daar zaten nog lange verbindingen voor, middenin en achter. Van die zes uur had hij niet de hele tijd gereden, tot zijn spijt. “In het eerste deel van de etappe zijn we een half uur aan het klooien geweest om uit een greppeltje te komen”, vertelde Willems. “Daar kwamen we in terecht toen er een andere auto vast stond en we er omheen probeerden te rijden. Toen kwamen we zelf ook klem te zitten, zodat we uiteindelijk tussen de trucks terecht kwamen. Dat was niet zo prettig.”

Verder ging het best aardig en met de 32ste tijd was Willems ook niet ontevreden. “Het eerste deel begon met zand en daarna leuke paden. Het tweede deel was vooral paden, met hier en daar wat gerommel er tussendoor. Best een leuke rit.”

Willems vond het jammer dat de negende etappe is afgelast. Hij had juist veel zin in de koninginnenrit van de Dakar 2017 gehad. “We hadden gehoopt daar in de duinen onze slag te slaan. Maar dat zullen er wel meer hebben. Ik begrijp het overigens wel hoor. De organisatie kan niet anders in zo’n geval. Puur overmacht. Een aardverschuiving kun je onmogelijk incalculeren

rh170109-784