RENAUX TOONT KLASSEFLITSEN IN EERSTE REEKS IN TURKIJE

8 september 2024  

Maxime Renaux heeft in de MXGP van Turkije zijn klasse nog eens getoond. In nog maar zijn tweede wedstrijd na zijn zware voetblessure eindigde hij knap vijfde in Afyonkarahisar. Vooral in de eerste reeks maakte de Monster Energy Yamaha Factory MXGP-rijder indruk met een tweede plek. Andrea Bonacorsi liet – met een achtste plaats – opnieuw zien dat hij intussen is uitgegroeid tot een volwaardig top 10-rijder

959 MAXIME RENAUX
5DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Renaux nam een degelijke start (rond P8) én kon in de eerste ronde meteen drie plaatsen opschuiven. Maxime kreeg rondenlang het gezelschap van Fernandez. Onze Fransman kon de Spanjaard lange tijd afhouden, maar moest op het einde toch toegeven waarna ook Seewer nog voorbijkwam. P7 voor Renaux.

Race 1: Maxime schoot sterk uit het starthek en nestelde zich – na een vroeg passeermaneuver voorbij Fernandez – achter Seewer en Gajser op P3. Renaux had meteen de goede flow te pakken en strafte een foutje van Gajser af om nog een plekje op te schuiven. Maxime voelde vanaf de derde ronde de hete adem van Prado in zijn nek. De Spanjaard lanceerde de ene aanval na de andere, maar Renaux – wat een vechtjas – weigerde te kraken en eindigde schitterend tweede.

Race 2: Een mindere start – net in de top 10 – van Renaux, die in de openingsronde ook nog eens tegen de grond ging en naar de 15de plaats terugviel. Hij wist dus wat doen: aan een inhaalrace beginnen. Maar laat passeren nu net heel moeilijk zijn op deze snelle Turkse baan. Maxime bleef knokken tot het einde en kon nog opschuiven naar P11. Net genoeg om in de eindstand vijfde te finishen.

Commentaar: “Mijn gevoel? Bitterzoet hé. Heel tevreden over mijn eerste reeks waarin ik tweede eindigde. Nochtans zat ik niet echt in een goede flow, maar ik heb mijn positie met hand en tand verdedigd. Ik wil geen onruststoker zijn in de titelstrijd, maar ik vecht wel voor mijn plekje. In de tweede reeks heb ik mijn podiumkansen verkwanseld met een vroege crash. Ik moest van ver terugkomen, niet evident op dit circuit.”

132 ANDREA BONACORSI
8ste IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Bonacorsi, die vanop de 16de plek moest starten na een eerder matige tijdtraining, dook net buiten de top 10 in de eerste bocht. Andrea kon snel opschuiven naar P10 en moest daar een Italiaanse onderonsje uitvechten met Guadagnini (vlak voor hem) en Forato (net achter hem). Pas in de laatste ronde kon Bonacorsi, geholpen door een val van Pancar, nog naar P9 doorstoten.

Race 1: Een goede start van Bonacorsi ditmaal, die in achtste positie het veld indook. Andrea zat meteen goed in het ritme en schoof na twee rondjes  al op naar de zesde plaats. De Italiaan maakte jacht op Fernandez. Hij bleef de druk op de Spanjaard verhogen. Geduldig zocht hij naar een gaatje. In de tiende ronde was het raak. Fernandez probeerde nog te counteren, maar Bonacorsi gaf geen krimp en pakte een knappe vijfde plek.

Race 2: Ik begin zoals ik in de eerste reeks geëindigd ben, moet Bonacorsi gedacht hebben. De Italiaan nam een geweldige start en ging als nummer vijf in het spoor van de grote tenoren mee. Andrea hield die positie lange tijd vast en leek op weg naar een knalprestatie… totdat zijn voetsteun beschadigd raakte. Bona moest noodgedwongen gas terugnemen, waardoor hij in de slotfase nog drie plaatsen moest inleveren. P8 voor Andrea, zowel in de reeks als in de Grote Prijs.

Commentaar: “Opnieuw in de top 10. Zeker niet slecht, maar er had meer ingezeten. Spijtig dat mijn voetsteun in de tweede reeks half afbrak. Ik denk dat ik ergens een dikke steen geraakt heb of zo. Met die kapotte voetsteun kon ik niet meer pushen. Dat was te gevaarlijk. Ik moest dus gas terugnemen en op het einde nog enkele plaatsjes inleveren. Toch wel een teleurstelling, want ik voelde me echt goed in mijn vel op deze baan

Kwalificatierace
1. Tim Gajser (Slo/Hon)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
4. Romain Febvre (Fra/Kaw)
5. Ruben Fernandez (Spa/Hon)
7. MAXIME RENAUX (Fra/Yam)
9. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 1
1. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
2. MAXIME RENAUX (Fra/Yam)
3. Jorge Prado (Spa/Gas)
4. Tim Gajser (Slo/Hon)
5. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 2
1. Jorge Prado (Spa/Gas)
2. Tim Gajser (Slo/Hon)
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
4. Romain Febvre (Fra/Kaw)
5. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan)
8. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)
11. MAXIME RENAUX (Fra/Yam

GP-eindstand
1. Jorge Prado (Spa/Gas) 45
2. Tim Gajser (Slo/Hon) 40
3. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 40
4. Romain Febvre (Fra/Kaw) 32
5. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 32
8. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 29

WK-stand (18/20)
1. Tim Gajser (Slo/Hon) 910
2. Jorge Prado (Spa/Gas) 896
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)  857
4. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 632
5. Romain Febvre (Fra/Kaw) 566
6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 550
11. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 299
18. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 136
33. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 19