VLAANDEREN EN BONACORSI IN TOP 10, GEERTS MOET COMEBACK STAKEN

29 juli 2024  

De MXGP van Vlaanderen, in het diepe zand in Lommel, liep niet zoals gepland voor het Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team. Calvin Vlaanderen zag – na een schitterende derde plaats in de eerste reeks – een podiumplaats in rook opgaan na een vroeg val in de tweede manche en moest tevreden zijn met de zesde plaats. Jago Geerts verging het nog slechter. De Balenaar moest zijn comeback zelfs staken. Andrea Bonacorsi tenslotte, dook wel weer mooi in de top 10. \]

10 CALVIN VLAANDEREN
6DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace:  Goede start van Vlaanderen, die als vierde in de eerste bocht duikt en al in de eerste ronde – mooi buitenom – voorbij Gifting naar P3 opschuift. Vier rondjes houdt hij daar stand, tot een ontketende Herlings voorbijschiet. Vlaanderen houdt een goed ritme vast en komt daarna nooit meer in de problemen op P4.

Race 1: Een schitterende start van Vlaanderen, die in de eerste ronde ook nog – binnendoor bij Seewer – naar de tweede plaats opschuift, achter Prado. Niet voor lang echter, want in de eerste ronde ziet Calvin sneltrein Herlings passeren. Vlaanderen houdt daarna het hoofd koel, blijft degelijke rondetijden neerzetten en laat niemand nog in zijn wiel komen. Knap derde!

Race 2: Vlaanderen krijgt een duwtje in de start, wordt ingesloten (P10) en komt op het einde van de eerste ronde ook nog eens ten val. De Nederlander knokt vanuit 18ste positie terug. Halfweg de reeks duikt hij in de top 10, maar gaat dan op de jump aan de finish onderuit. Hij zakt terug naar P14, is het ritme kwijt en moet met een krom stuur verder. Toch kan hij nog naar P12 opschuiven.

Commentaar: “Een dag met twee gezichten. In de eerste reeks liep alles perfect volgens plan. Goede start, goede flow en een mooie derde plaats. Top! Maar in de tweede reeks liep het meteen mis. Een duwtje in de start, een val in de eerste ronde en inhalen geblazen. Ik kwam nog vrij goed terug, maar ging dan opnieuw tegen de grond. Mijn motor stond krom, waardoor het daarna erg moeilijk was om te rijden. Dit was mijn slechtste reeks van het seizoen. Spijtig, vooral na die sterke eerste manche.”


132 ANDREA BONACORSI
9DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Een schitterende start van Bonacorsi op P5. Een foutje in de eerste ronde kost hem echter twee plaatsen. De regerende Europese kampioen EMX250 wipt in de de derde ronde binnendoor voorbij Gifting naar P6, maar wanneer Horgmo in ronde zes agressief voorbijschiet is Andrea even uit zijn ritme. Hij zakt terug naar P9, maar houdt die top 10-plek wel mooi vast.

Race 1: Bonacorsi mist zijn start compleet en moet als nummer 18 aan een inhaalrace in het diepe zand beginnen. Geen probleem voor onze sterke Italiaan. In één ronde neemt hij vijf man te grazen en in ronde 5 duikt hij al in de top tien. Andrea heeft de smaak nu helemaal te pakken en stoot knap door naar P7. Horgmo countert nog wel in de slotfase, maar toch en knappe achtste plek voor Bonacorsi.

Race 2: Een véél betere start van Andrea, die op P6 in de eerste bocht duikt. De struise Italiaan houdt die plek mooi vast. Meer nog: halfweg de race duikt hij – voorbij Seewer – in de top vijf. Maar dan slaat de vermoeidheid toe. Vooral in zijn armen, die verkrampen. Bonacorsi moet gas terugnemen en zakt in de slotfase nog terug tot de negende plek.

Commentaar: “Top 10. Dat is al bij al een degelijk resultaat. Niet vergeten dat dit mijn eerste MXGP in Lommel was, op één van de zwaarste banen in het WK. In de eerste reeks ben ik van achteruit kunnen terugkomen naar P8. De tweede reeks was een ander verhaal. Goede start, rond P6 . Ik kon daar een tijdje goed standhouden, maar voelde dan krampen opkomen in mijn armen waardoor is het tempo moest laten zakken. TOch vond ik eth plezant én ook vooral leerrijk in het zand.”

 

93 JAGO GEERTS
NIET GESTART IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Geerts, die na dik vier maanden zijn comeback maakt voor eigen volk, mist duidelijk wedstrijdritme. Na een moeilijke tijdtraining (26ste) heeft ago  het ook in de kwalificatierace niet onder de markt: 24ste in de start, doorstoten tot P17 om dan uiteindelijk als nummer 19 over de meet te bollen. Niet de resultaten waar hij op gehad had.

Race 1: Geen Jago Geerts aan de start van de eerste reeks. De Balenaar – die zondagochtend pas de 28ste tijd had geklokt in de warm-up – besluit om geen risico’s te nemen en zijn comeback te staken.

Commentaar: “Door die elleboogbreuk is mijn houding op de motor veranderd. De motor moet daar ook aan aangepast worden. En daar bleek te weinig tijd voor. Ik had op zaterdag en zondagochtend geen goed gevoel op mijn motor. Het draaide helemaal niet zoals ik wou. Het had dan ook geen zin om risico’s te nemen. De comeback uitstellen wat de enige juiste beslissing. Wanneer die er dan wel komt? De race op de Keieheuvel, op 15 augustus, is nu het doel.”

Kwalificatierace
1. 1. Jorge Prado (Spa/Gas)
2. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
3. Tim Gajser (Slo/Hon)
4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
5. Kevin Horgmo (Nor/Hon)
9. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)
19. JAGO GEERTS (Bel/Yam)

Race 1
1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
4. Romain Febvre (Fra/Kaw)
5. Tim Gajser (Slo/Hon)
8. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)
JAGO GEERTS (Bel/Yam) DNS

Race 2
1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. Romain Febvre (Fra/Kaw)
4. Tim Gajser (Slo/Hon)
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
9. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)
12. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
JAGO GEERTS (Bel/Yam) DNS

GP-eindstand
1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 50
2. Jorge Prado (Spa/Gas) 44
3. Romain Febvre (Fra/Kaw) 38
4. Tim Gajser (Slo/Hon) 34
5. Glenn Coldenhoff (Ned/Fan) 30
6. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 29
9. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 25

WK-tussenstand (14/20)
1. Tim Gajser (Slo/Hon) 705
2. Jorge Prado (Spa/Gas) 681
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 667
4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 507
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 479
13. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 208
22. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 63