CALVIN VLAANDEREN KNAP VIERDE IN VERRADERLIJK LOKET

22 juli 2024  

Calvin Vlaanderen blijft de goede lijn gewoon doortrekken. Na zijn twee podiumplaatsen in het Indonesische tweeluik moest de Nederlander in de MXGP van Tsjechië – op de verraderlijke baan in Loket – alleen de ‘Grote Drie’ voor zich dulden. Andrea Bonacorsi, die nooit eerder in Loket had gereden, betaalde leergeld en finishte dertiende.

Kwalificatierace:  Vlaanderen zat er in de start goed bij (vierde), al moest hij snel een plekje inleveren aan Herlings. Calvin was in de beginfase in een pittig duel verwikkeld met Guadagnini. Hij snoepte de Italiaan de vierde plek af, maar werd een bocht later teruggepakt. Vlaanderen bleef pushen, maar werd lang opgehouden door Guadagnini. Seewer sloot opnieuw aan en wipte voorbij Calvin, die iets later eindelijk ook Guadagnini te grazen nam. Vlaanderen voelde op het einde Febvre nog in zijn nek hijgen, maar stelde zijn vijfde plek mooi veilig.

Race 1: Vlaanderen dook pas als nummer 12 in de eerste bocht, maar schoof in de eerste ronde al meteen vier plekken op. Calvin wist dat hij niet te wild tekeer moest gaan op de harde, met steentjes bezaaide Tjechische baan. Hij bereidde zijn aanvallen dan ook goed voor: Guadagnini en Bogers waren zijn eerste slachtoffers. De vijfde plaats wenkte, maar dan moest hij wel nog voorbij een sterke Paturel. Iets voorbij halfweg koers lukte het Calvin om de Fransman – na een lang uitgesponnen aanval – te passeren. Die vijfde plek hield hij tot het einde vast.

Race 2: Ditmaal  een schitterende start van Vlaanderen: hij schoot als tweede uit het starthek, vlak achter Prado. In de tweede bocht kwam Gajser wel voorbij, waarna Calvin probeerde aan te pikken. En dat lukte vrij aardig. Achter hem probeerde Febvre de druk op te voeren, maar Vlaanderen bleef snelle rondetijden neerzetten, waardoor de Fransman geen meter dichterbij kwam. In de slotfase kwam een ontketende Herlings nog opzetten. Calvin boog, maar brak niet en hield zijn derde plek knap vast

Commentaar: “Het was een zwaar weekend: heel heet en een verraderlijk parcours. Na mijn reekszege vorig jaar had ik ook erg hoge verwachtingen. Op zaterdag wilde ik dan ook iets te veel en te snel. Met een crash als gevolg. Zondag was een stuk beter. In de eerste reeks kwam ik van ver terug. Niet evident op deze baan. In de tweede reeks was ik meteen vooraan mee. Op het einde was het wel hard knokken geblazen toen Herlings fel kwam opzetten. Jeffrey mag je geen metertje gunnen. Ik ben blijven knallen en kon hem net afhouden. Vierde in de eindstand. Ik blijf dus in een goede flow.”


132 ANDREA BONACORSI
13DE IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Bonacorsi reed voor het eerst in zijn carrière in Loket en had moeite om zijn draai te vinden op het Tsjechische parcours. In de tijdtraining bleef hij op een 18de plaats steken en ook in de kwalificatierace kreeg Andrea het juiste ritme maar niet te pakken. Na een povere start (20ste) bleef hij de hele reeks lang rond die positie hangen. Eventjes op P19, terugvallen naar P21 om uiteindelijk als twintigste over de meet te bollen.

Race 1: Opnieuw een tegenvallende start voor Bonacorsi, die midden in het pak (15de) verscholen zat. De Europese kampioen 250cc was na twee rondjes wel al opgeschoven naar de 13de plaats, maar dan stokte zijn opmars al. Andrea bleef maar zoeken naar het goede ritme, maar tevergeefs. Hij deemsterde weg (naar P15) en moest in de slotfase nog eens twee plaatsen inleveren.

Race 2: Bonacorsi had een iets betere start in de tweede reeks en kon de hele reeks lang voor een plek in de top 10 knokken. Andrea zette betere en vooral constantere rondetijden neer en kon zijn ritme dus goed vasthouden. Hij zakte even terug naar de dertiende plek, maar vond in de slotfase zijn tweede adem. Eerst wipte Bonacorsi voorbij Pancar, daarna nam hij nog de maat van Horgmo. Goed voor een elfde plaats.

Commentaar: “Dit was mijn eerste kennismaking met Loket. Ik kan je zeggen dat dit een heel vreemd en moeilijk parcours is. Ik vond maar geen goeie flow op deze baan. Wat ik ook probeerde, ik was niet de baas over mijn motor en ook niet over het circuit. Al was de tweede reeks toch al ietsje beter. Een dertiende plaats is uiteraard een pak minder dan ik voor ogen had. Maar ik moet het positief proberen te bekijken: ik heb weer veel bijgeleerd dit weekend. Dat is goed voor de toekomst. En nu op naar Lommel. Naar het diepe zand. Daar hou ik wel van!”

Kwalificatierace
1. Tim Gajser (Slo/Hon)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
4. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
5. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
20. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

Race 1
1. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. Tim Gajser (Slo/Hon)
4. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw)
5. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
17. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam
Race 2
1. Tim Gajser (Slo/Hon)
2. Jorge Prado (Spa/Gas)
3. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam)
4. Jeffrey Herlings (Ned/KTM)
5. Romain Febvre (Fra/Kaw)
11. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam)

GP-eindstand
1. Tim Gajser (Slo/Hon) 45
2. Jorge Prado (Spa/Gas) 44
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 43
4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 36
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 33
13. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 14

WK-tussenstand (13/20)
1. Tim Gajser (Slo/Hon) 663
2. Jorge Prado (Spa/Gas) 627
3. Jeffrey Herlings (Ned/KTM) 608
4. CALVIN VLAANDEREN (Ned/Yam) 471
5. Jeremy Seewer (Zwi/Kaw) 451
13. ANDREA BONACORSI (Ita/Yam) 181
21. MAXIME RENAUX (Fra/Yam) 63