Jaap van Lagen racet op limiet door Monaco naar zesde plaats

27 mei 2024  

Monaco/Ede, 26 mei 2024 – Samen met de thuisrace in Zandvoort vormt de Porsche Supercup-race in Monaco altijd het seizoenshoogtepunt voor Jaap van Lagen. De coureur uit Ede voelt zich senang op het ongewone stratencircuit vol blinde bochten en onvergeeflijke vangrails. Het bleek ook dit jaar met een sterke zesde plaats. “Ik had niet perse de auto om aan te vallen, maar erlangs kwam ook niemand.”

Om voorin mee te doen is op de grens rijden een voorwaarde. Maar ga je te ver, dan straft het Monegaske stratenparcours je zonder genade af. Zeker ook in een Porsche 911 GT3 Cup. “Te hard de vangrail raken betekent bijna altijd dat je wielophanging verbogen raakt. Als de auto uitbreekt dan is de schade vaak nog groter, want op veel delen van de baan is amper ruimte”, vertelt de routinier.

Tweede tijd
In 2015 wist Jaap van Lagen de Supercup-race in de straten van Monaco te winnen. En donderdagmiddag bewees hij op een kletsnatte baan andermaal zijn talent en liefde voor de historische omloop, door een imponerende tweede tijd te noteren in de vrije training. Achter de latere racewinnaar Larry ten Voorde. “In de regen komt het allemaal net wat meer aan op de rijder en ik voel me als een vis in het water op deze baan. Ook in de regen”, meldde Jaap met een knipoog.

In de kwalificatie trok hij de goede lijn door in zijn Porsche van het Italiaanse Dinamic Motorsport. Op reguliere circuits is een ‘vrije’ ronde vinden al een hele opgave in de Porsche Supercup. Op Monaco geldt dit in het kwadraat. Door vroeg de baan op te gaan bleef de Nederlander de chaos voor. Op zijn tweede set verse banden slaagde Jaap er bovendien in om nog een fikse sprong voorwaarts te maken: van p12 naar p6. “Een resultaat waar ik in dit startveld meer dan tevreden mee ben.”

Vangrail kussen
In de race over 17 ronden ging de Edese routinier door met op de limiet rijden. Een aantal keren kuste de rood-wit-groene Porsche de vangrail, zo scherp lijnde Jaap zijn Porsche op. “Zo kom je het meest optimaal op de chicane af en zorgen de curbstones voor de minste vertraging.” Bovendien zat de concurrentie hem vrijwel de hele wedstrijd op de hielen.

“Het was hard pushen om de zesde plek te behouden. Op Monaco inhalen is echt heel lastig; als je hard genoeg en foutloos rijdt dan komt niemand erlangs. Dat lukte vandaag goed”, lacht Jaap. “Na de lastige eerste wedstrijd is dit een prachtig resultaat: gestart én gefinisht als zesde, net als Max later in zijn F1-race. Dik in de top 10 en gezonde punten voor het kampioenschap.” De derde ronde van de Porsche Supercup staat op de kalender het weekeinde van 28 mei op de Red Bull Ring in Oostenrijk