Messcherpe openingsronde brengt Jaap van Lagen eerste punten bij seizoenstart Porsche Supercup

20 mei 2024  

Imola/Ede, 19 mei 2024 – De twaalfde plaats in de openingsrace van de Mobil 1 Porsche Supercup was een enorme opsteker voor Jaap van Lagen. Na een mislukte kwalificatie op het circuit van Imola in Italië revancheerde de routinier zich toen de kampioenspunten werden verdeeld. In 14 ronden van de 18e startpositie naar twaalf. ‘Op zaterdag een slechte dag, vandaag een goede.’

In zijn Porsche 911 GT3 Cup van het Italiaanse Dinamic Motorsport begon Jaap voortvarend aan het raceweekeinde met een elfde tijd in de vrije training, De kwalificatie op zaterdag kreeg niettemin een hoog ‘wet van Murphy’ gehalte.

Een remfoutje inclusief toer door de grindbak en verplichte grindveegbeurt bij het team in de pits, een weggestreepte snelle ronde om track limits en tot slotte een langzame collegarijder tegenkomen in je vliegende ronden op de tweede set nieuwe banden. “Ja en dan sta je dus achttiende in de startopstelling. Niet zoals ik me het start van het seizoen had voorgesteld”, meldde de ervaren Porsche-coureur met understatement.

Dus was er werk aan de winkel voor Jaap van Lagen. En hij pakte de handschoen op. Als een kanonskogel schoot #9 Porsche bij het doven van de lichten van z’n plek. “Een raketstart. Ik had meteen twee man te pakken.” In de eerste bocht werd de volgende positie buit gemaakt en bij een crash voor hem koos Jaap intuïtief de goede kant: weer twee posities verder naar voren. Toen de coureur voor hem in de vierde ronde een foutje maakte, stuurde Jaap zijn 911 in de kleuren van de Italiaanse vlag naar de twaalfde plaats.

“Ja, zes plaatsen goedmaken, dat is niet veel coureurs gelukt vandaag. Het is erg lastig inhalen op deze baan.” Na de opmars in de openingsfase begon de uitdaging om de 12e  positie te behouden. “Het F1-rubber op de baan maakte dat de afstelling van de recente testdag niet werkte. We hebben de auto zeker verbeterd, maar toch bleef het oppassen. De achterkant gleed heel makkelijk weg.”

Op ervaring bracht Jaap de Porsche met 510 pk aan de finish op de hardbevochten twaalfde positie en verdiende zo de eerste 4 kampioenschapspunten. “Volgende week racen we door de straten van Monaco. Een geweldige baan, waar bovendien niemand kan en mag trainen. Ik heb mijn plan voor de kwalificatie klaar en verheug me nu al enorm op het racen daar.”

De deelname van Jaap van Lagen in de Porsche Mobil 1 Supercup wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal trouwe sponsoren. Variopool is hoofdsponsor. Ook Vink Kunststoffen, Maxsmobility, Polskamp, Oranjedak, Joalpe, Febo, Topparken, Dam Rijschool, AP access plastics, Go-Five, Carworldclassics en Premier steunen Jaap